Tvorba webových stránek a eShopůZaložit webové stránkyZaložit e-shop
Plazi a ploutvonožci

Leguán zelený

Latinský název Iguana iguana.Rozšířen na jihu Střední a severu Jižní Ameriky.Měří 1-2m.Prostředkem celé hřbetní strany až po konec ocasu se táhne charakteristiský zubovitý hřeben,jenž je nejdelší na krku a postupně se zmenšuje.Přes ocas a ramena přerušují souvislou zelenou barvu příčné pásy,které s věkem tmavnou.Mláďata jsou světle zelená.Jsou to čilí denní ještěři,výborně šplhají a dobře plavou.Jsou to býložravci.Na podzim samice vyhrabe noru,do ní pak naklade 28-40 vajec.Mláďata se líhnou zhruba za měsíc.

Leguán zelený

Varan komodský


Latinský název Varanus komodoensis.Měří 2-3 metry.Rozšířen v Indonésii(Komoda,Rintja,Padar,západní Flores).Je to nejtěžší ještěr světa,v průměru váží přibližně 70 kg.Má dlouhé tělo,dobře vyvinuté nohy a hluboce rozeklaný jazyk,který vysunuje a kmitá jim,když hledá potravu.Mláďata jsou výrazně šedě nebo krémově pruhovaná,ale tato kresba se v dospělosti ztratí a stanou se jednobarevně šedě hnědá.Kůže je šupinatá,zprohýbaná do četných záhybů.Žije na křovinatých pahorcích,v krajině s rozptýlenými lesy a v suchých říčních korytech,kde loví různá zvířata a požírá zdechliny.Má výborný čich a pach hnijících živočišných zbytků zjistí až na vzdálenost 5 km.Mladí loví hady,ještěry a hlodavce,dospělí se zaměřují na mnohem větší kořist-divoká prasata,buvoly a jeleny.Samice vyhrabe v písčité půdě hnízdo a naklade až 25 vajec.Mláďata se líhnou přibližně 9 měsíců po nakladení.V přírodě se dožívají až 40 let.            


            

 

Chameleon

  Rozšířeni jsou hlavně na Madagaskaru,Jemenu,ve východní Africe,v Tanzánii.Velikost od 7 cm do 60 cm.Živí se cvrčky,sarančaty a různým hmyzem,který si chytá dlouhým ,lepkavým jazykem.Nepohrdne ani ovocem.Samci chameleona třírohého dokážou zbarvit rohy do fialové barvy, ale u ostatních chameleonu se tato barva příliš nevyskytuje.Převládá u nich spíš hnědá, jasně zelená, brčálově zelená, vyjímečně černa, modrá a žlutá např.u chameleo pardalis. Další druhy: chameleon Jemensky,chameleon Madagaskarský, chameleon Třírohí(Jacknův), chmeleo pardalis, chameleonek malý(5cm)atd.

Chameleoni

 

Želva obrovská

Největší suchozemskou želvou je želva obrovská. Její krunýř je dlouhý okolo1, 4 m a váží okolo 318 kg.O tom zda se z vajíčka vylíhne sameček či samička, rozhoduje teplota.při okrajových teplotách se líhnou samečci, při středních teplotách samičky.Řadí se do řádu plazů.Vyskytuje se v suchých a skalnatých oblastech na souostroví Seychely v Indickém oceánu.Její potravu tvoří převážně listy, plody a výhonky rostlin, občas živočišné zbytky.Dožívá se až 160 let.

 

 

 

Želva zelenavá

Latinský název Testudo hernanni.Měří 15 až 20 cm.Rozšířena v jihozápadní Evropě a středomořských ostrovech.Je nejmenší ze tří druhů jihoevropských želv a snadno se omylem zamění se želvou žlutohnědou.Má vysoko klenutý karapax(pro nenormální lidi:krunýř) obvykle žluté,olivové nebo hnědé byrvy s rozptýlenými tmavými kresbami nepravidelného tvaru.Samci jsou o něco menší než samice a mají delší ocas a vydutý plastron(spodní část),jako je tomu u většiny suchozemských želv.Živí se převážně plody,květy a listy,ale požírá také slimáky a zbytky mrtvých živočichů.Žije v místech s hustou vegetací a cestu si proráží svými krátkými,ale velice silnými končetinami.Kladou až 12 vajec.

 
 
 

Kareta obrovská


Latinský název Chelonia mydas.Rozšířena v mořích celého světa.Měří 1-1,2 m.S vyjímkou občasného slunění a kladení vajec tato silně akvatická želva nevylézá na souš.Je to převážně býložravý živočich,i když nepohrdne ani korýši a medůzami.Zubaté okraje jejich čelistí slouží velmi dobře ke spásání řas a chaluh.V době rozmnožování cestují stovky kilometrů na pláže,na nihž se narodily,aby tam nakladly vejce.Jedním z takových míst je i ostrov Ascension ve středním Atlantiku.U břehů ostrovů, kam ob rok každým třetím rokem připlouvají,se karety také páří.Před kladením samice těžce vysunou svá  těla po pláži nad čáru přílivu.Předníma nohama odhrabou písek a vytvoří jakýsi plochý zákop,do kterého zapadne jejich krunýř.Potom vyhrabou zadníma nohama přímo pod ocasem asi 40 cm hlubokou jámu.Do té uloží snůšku vajec a celou plochu zase zahrnou pískem.Průměrná snůška obsahuje 106 vajec.Vejce se vyvíjejí 3 až 3 měsíce a mláďata se po vylíhnutí musí prohrabat  pískem na povrch.Potom se zorientují na moře a   rozběhnou se k němu skrze celé šiky nepřátel.
 
 
   



Kobra královská

 
Kobra královská měří až 6 m,kobra indická až 2,2 m,kobra černá až 2,5 m.Dožívá se přibližně 30 let.Páří se během ledna a klade 8 až 60 vajec.Inkubace trvá 50 až 90 dní.živí se převážně hady a ještěrkami,bez potravy vydrží i několik měsíců.Patří k největším jedovatým hadům planety.Pokud je zahnána do úzkých a nemá možnost úniku,vztyčí přdní část těla a roztáhne krční žebra,čímž rozšiřuje celý krk a zastrašuje tak protivníka.Jediné ušknutí dokáže během tří hodin usmrtit slona.Některé druhy kober vystřikují jed na vzdálenost až 2 metry.Míří přímo na oči s úmyslem útočníka oslepit.
 
 
Kobra královská
 
  Kobra indická
 
  Kobra černá 
 
 
 Korovec jedovatý
  
 Tento ještěr je blízkým příbuzným varanů.Má mohutné tělo a krátký tlustý ocas, němž se hromadí tuk,z něhož žijí v době sucha a horka,kdy nepříjmají potravu.Lze je rozlišit podle 4 až 5 žlutých nebo červených prstenců na ocase.Ostatní šupiny,které kryjí jeho tělo,jsou žluté,růžové a černé.Má rýhované zuby a vyvinuté jedové žlázy,které jsou umístěny v úrovni dolní čelisti,což jim umožńuje vstříknout jed do těla oběti v okamžiku kousnutí.Momentálně proti jejich jedu neexistuje sérum.Dožívá se přibližně 20ti let.Páření probíhá v létě a samice klade 3 až 5 vajec.Inkubace vajec trvá přibližně 10 měsíců.Živí se drobnými obratlovci(hlodavci a ptáky)nebo vyhledává vejce jiných plazů a zemních druhů ptáků.Další druh:Korovec mexický.
 
 
  Korovec jedovatý
 

  Korovec mexický
     
 
 
 
  Agama límcová

Latinský název Chlamydosaurus kingii.Rozšířena v severní a severovýchodní  Austrálii.Měří 66 cm,z čehož na ocas připadá 44 cm.Je to štíhlý dlouhoocasý ještěr.Je velmi nápadná svým kožním okružím kolem krku,které může v průměru měřit až 26 cm.V klidovém stavu tento límec leží v záhybech podél rku a ramen ještěra,avšak cítí-li se agama ohrožena,rozevře doširoka tlamu a napřímí jasně baravný límec.V tomto okamžiku se změní v hrozivého,zdánlivě daleko většího živočicha,jenž může v útočníkovi vyvolat strach.Je to denní ještěr slídící po kořisti na zemi i na stromech.Živí se hmyzem a jinými drobnými živočichy.

 
                                                                                                                                                                     

Gekon obrovský

Latinský název Gekko gecko.Měří 18 až 36 cm.Rozšířen v jihovýchodní Asii.Běžně se mu říká tokee podle charakteristického štěkavého hlasu samce,jímž láká samičky.Ve dne se skrývá,v noci jde na lov.Při ohrožení hady a malými nočními živočichy jim zasazuje těžké rány chrupem a když ho nepřítel uchopí,brání se ztrátou ocasu.Živí se především hmyzem a malými obratlovci,ale má kanibalské sklony-loví ostatní gekon.Proto mají mláďata jiné vzorování než dospělí(mají příčně pruhovaný ocásek).Samci se páří s několika samicemi(ale né najednou,to dá rozum).Samice připevňují své dvě kulovitá vejce s tvrdými skořápkami na svislé povrchy,často pod kůru nebo do škvíry či dutiny ve stěně(anebo na skla terárií) a hlídájí v jejich blízkosti.

 


Krokodýl nilský

Rozšířen na Madagaskaru a v Africe.Latinské jméno je Crocodylus niloticus.Měří 5 až 6,5 metrů.Živí se rybami,obojživelníky,ještěrkami,hraboši a ptáky.Je velký a nesmírně silný,olivově zelený až hnědý,s černými skvrnami a síťováním.Čtvrtý zub ve spodní čelisti vyčnívá a prochází zářezem v horní čelisti.Dospělci,vážící až jednu tunu,loví pakoně,zebry a buvoly.Někdy uloví i hrocha,lva, občas i člověka.Samice hrabe hnízdní komůrku na písčitém břehu.Největším nebezpečím pro vejce jsou záplavy na Nilu a varani nilští(viz.o pár plazů nahoru).Snáší 25 až 100 vajec a v Nilu je prakticky vyhuben.

 

Ploutvonožci

 
 
 Lachtan tmavý
 
  Lachtana si lidé často pletou s tuleněm.Pouze lachtan má uši,jejichž boltce jdou dobře vidět.Lachtan je na suchu pohyblivější než tuleň,opírá se o přední nohy.Samice kojí mládě 2 roky,oba se vzájemně poznají po zvuku a čichu.Páření probíhá ve vodě a po 10 měsících samice rodí 1 mládě.Živí se čerstvými rybami a korýši.Největším nepřítelem je žralok.Má typický štěkavý křik.
    Lachtan tmavý
 
  Lachtan hřívnatý
  
  Lachtan kalifornský
 
Lachtan ušatý
 
 
 
 
 Tuleń gronský
 
 
Na suchu je dost naobratný,ale ve vodě skvěle plave.Pod vodou umí zůstat bez na dechnutí několik minut a  při lovu ryb se potápí do hloubky až 100 metrů.Velké zimě odolává díky silné vrstvě tuku pod kůží,která vytváří výbornou tepelnou ochranu.Je polygamní-samec se páří s několika samicemi.Mejznámější tulení mládě je tuleně gronského,jeehož bílou kožešinu s oblibou vyhledávají lovci.Samice je březí od 10 měsíců do 1 roku a rodí obvykle 1 mládě.Živí se rybami a olihněmi.Jeho nepřáteli jsou kosatka,žralok,medvěd lední a člověk.
 
      Tuleń a mládě
 
   
  Tulení mládě zblízka
 
  Tulení mládě
TOPlist
Tvorba webových stránek na WebSnadno.cz  |  Nahlásit protiprávní obsah!  |   Mapa stránek