Tvorba webových stránek a eShopůZaložit webové stránky nebo eShop
Kočkovité šelmy

Lev africký

 Řád: šelmy.Čeleď kočkovitá.Tito dravci mají mohutnou stavbu těla.¨Latinský název Panthera leo.

Žije v travnatých stepích v Africe.Biotop: otevřená savana.

Výška 1,4-2 metry,ocas 67-100cm.

Lvi neloví, loví jenom lvice.Prvně žerou lvi poté lvice a nakonec lvíčata.

Přezdívá se mu král zvířat.Samci mužou mít hnědou i černou hřívu.

Lvi se dokážou pářit až 40 za den. Smečka může mít 4 až 30 členů.

Lev se dožívá asi 15-30 let.

Samice jsou březí 110 dní, porodí 2-5 mláďat, která jsou spočátku skvrnitá.

Dalši druhy lvů:lev Indický, Senegalský, Kapský, Perský, Jihokoňský,Vychodoafrický, Severokoňský.

Lvi  

Tygr

 

Řád Šelmy. Čeleď kočkovitá. Latinský název Panthera tigris.Rozšířen na

Sibiři až Jáva a Bali.Biotop:lesy.Velikost těla 1,8-2,8 m,ocas kolem 90 cm.

tygr je  největší kočkovitou šelmou a má masivní,svalnaté

 tělo a mohutné nohy.Zbarvení kolísá po červenavě okrovou a rovněž kresba

tvořena tmavými svislými pruhy je velmi 

proměnlivá. Tygři ze severních oblastí

bývají větší a světlejší než ti z tropického pásma.                                                                                                                                                                                                                                   Tygři Jsou plaché noční šelmy a žijí obvykle samotářsky,i když nejsou

docela nespolečenští a jen málokdy spolu zápasí. 

 Dobře šplhají,na zemi se pohybují půvabně a

 pří pronásledování kořisti dovedou rychle cválat.

 Loví však i další savce a troufnou si i na medvěda.Samci a samice se sdružují

jen několik dní v době rozmnožování.

Samice rodí obvykle 2 až 4 mládatapo 103 až 105 dnech březosti.

druhy:tygr ussurijský,sibiřský.balijský a jávský.

Je to masožravec (jeleni, buvoli divoká prasata, opice a slůňata).

Tygr  

 

Jaguár americký

Latinský název Panthera onca.Rozšířen v jihozápadních USA.Měří 1,5-1,8 m,ocas 70-90 cm.

Je největší jihoamerickou šelmou.Je svalnatý,má hluboký hrudník a masivní,silné nohy. 

Zbarvení kolísá od světle žluté po rezavě hnědou s charakteristickými černými skvrnami.

Výborně plave.Nejčastěji loví pekari a kapybary,horské ovce,jeleny,vydry,hlodavce,

pozemní ptáky, želvy,kajmany a ryby. Obvykle žijí samotářsky a samec se připojuje

 k samici jen na několik týdnů v době námluv.Po 93 až 105 dnech březosti rodí

samice až 4 mláďata,která v doupěti v podrostu.V přírodě se mazi jaguáry tu a tam vyskytnou černě zbarvené kusy,které bývají označovány,,čený panter''.

Jaguár                                                      

 Klasické zbarvení                                                                                                                                       ,,Černý panter¨

Levhart obláčkový

Latinský název Pardofelis nebulosa.Rozšířen v Nepálu.Měří 62-106 cm,ocas 61-91 cm.

Vzácný,plachý levhart obláčkový má dlouhé a silné tělo,poměrně krátké nohy a dlouhý ocas.

Dobře šplhá a při lovu se na kořist vrhá ze stromu,i když loví i na zemi.

Jeho Jeho kořistí jsou hlavně ptáci,prasata,malí jeleni a skot.

Usmrtí je jediným kousnutím svých výjimečně dlouhých špičáků.

Po Po 86-92 dnech březosti rodí samice 1 až 5 mláďat.

 Je to druh čelící vysokému nebezpečí vyhubení v přírodě ve středně daleké budoucnosti.

Levhart obláčkový


Irbis 

Latinský název Uncia uncia.Rozšířen v Pakistánu a Afgánistánu.Měří 1,2-1,5 m,

ocas kolem 90 cm.V V létě žije irbis neboli levhard sněžný na vysokohorských

 loukách nad horní hranicí lesa,poblíž sněhu a ledovců.V V V zimě

však migruje podle pohybu své kořisti do lesů a křovin ve výšce

kolem 2000 m n .m. Je to Je to silné ,obratné zvíře,které dokáže

překonat trhliny mohutnými skoky.Plíží se za kořistí,kterou jsou

kozorožci,argali,divoké ovce i kozy,prasata a pozemní ptácivčetně

včetně bažantů,koroptví a bělokurů.Samice mohou být provázeny

mláďaty,ale jinak jsou samotáři,kteří kteří se potulují po svém velkém stálém

 teritoriu.Aktivní jsou hlavně ráno a pozdě odpoledne.Samice rodí

 2 až3 mláďata,vzácně až 5.Doba březosti je 98až 103 dnů.

Irbis

 

Gepard

  Latinský název Acinonyx jubatus.Rozšířen v Africe.Měří 1,1- c1,4 m,ocas 65-80 cm.                                                                                                                                       Je skvěle přispůsoben k rychlému běhu a je nejrychlejším suchozemským savcem,                                                                                                                                         protože dosahuje rychlosti až 112 km/h.Má dlouhé štíhlé tělo se svalnatými,vysoko posazenými plecemi.                                                                                                           Také nohy má dlouhé a štíhlé. Ocas mu pomáhá při rychlém běhu udržovat rovnováhu.                                                                                                                                                                                                                                           Obývají teritoria v otevřené krajině a žijí samotářsky,                                                                                                                                                                                           v dočasných párech nebo rodinných skupinách tvořených samicí a mláďaty.                                                                                                                                                     Loví hlavně zajíce,šakaly,malé antilopy,mláďata velkých antilop a ptáky včetně perliček,                                                                                                                     frankolínů,dropů a mláďat pštrosůSamci v době námluv soupeří v nekrvavých soubojích o samici.                                                                                                                       Ta po 91 až 95 dnech březosti rodí 2 až 4 mláďata,o které sama pečuje.Zůstávají s ní 2 roky.
Gepard

 

Puma

  Latinský název Puma concolor.Rozšířena v jihozápadní Kanadě.

Měří 1-1,6 m,ocas 60-85 cm. Bývá nazývána i horský lev nebo kaguár.

Kdysi bývala rozšířena v mnoha oblastech,kde je dnes vzácná.

Její z barvení a velikost se v rámci celkopvého areálu mění,nejčastěji je však šedohnědá.

Žije samotářsky.Bývá aktivní brzy ráno a večer. Její hlavní kořistí jsou jelenci ušatí

 i další druhy jelenů,loví však i hlodavce. Mláďata  se v mírném pásu na severu

i jihu areálu rodí v létě,v tropickém pásmu kdykoliv během roku.

Po 92 až 96 dnech březosti se rodí 2 až 4 mláďata v doupěti mezi skalami nebo v hustém podrostu.

Puma

 

Rys ostrovid

Latinský název Lynx lynx.Rozšířen v Evropě.Měří 80-130 cm,ocas 4-8 cm.

Pro rysa je typický krátký ocas a chomáčky srsti na boltcích a tvářích.

Zbarvení srsti se v rámci rozsáhlého areálu mění,zvláště pokud jde

o hustotu skvrn,které mohou být téměř neznatelné.Ačkoliv je v mnoha zemích chráněn,

je čím dál vzácnější a některé poddruhy jsou ohroženy vy hubením.

Je to samotářská noční šelma a na kořist číhá v nízké vegetaci

nebo ji krátce pronásleduje na zemi.Loví hlavně králíky,

hlodavce,mláďata jelenů a pozemní ptáky,například tetřívky.

Rozmnožuje se na jaře a 2 až 3 mláďata se rodí v doupěti

 mezi skalami nebo v dutém stromě a to po asi 63 dnech březosti.

Rys ostrovid

 

 Levhart skvrnitý

 Latinský název Panthera pardus.Rozšířen v Asii.Měří 1,3-1,9 m,ocas 1,1-1,4 m.

Je to silná,půvabná šelma s protáhlým tělem a poměrně krátkýma nohama.

Většina má popelavé nebo plavé zbarvení s typickými tmavými skvrnami.

Podobně jako u jaguára existují tmavě zbarvení jedinci.Žijí samotářsky a loví ve dne i v noci.

Dobře plavou a šplhají a s oblibou se sluní vleže na silné větvi.

K jejich kořisti patří savci do velikosti velkých antilop,mláďata opic
zvláště paviánů a kočkodanů-ptáci,hadi,ryby i hospodářská zvířata.

Ve vrhu může být až 6(obvykle 2 nebo 3)mláďat a jsou ukryta

ve skalní rozsedlině nebo dutém stromě.Doba březosti je  90 až 112 dní.
 

  

 
 Serval
 
 
Rozšířen na jihu Afriky.Měří asi 80 cm,ocas 30 cm.
Je to mrštné vysoké zvíře.Podobá se psovi s hlavou drobné kočky.
Má velké,na špici zakulacené uši a kožešinu téměř stejnou jako gepard.
Vysoké nohy mu umožńjí se lehce pohybovat.
Obvykle vylézá v noci a je bázlivý.Umí výborně plavat a rád loví ryby.
Živí se savci od hlodavce po antilopu,dále ptáky,ještěrkami,rybami,hmyzem nebo plody.
Samice rodí obvykle 1 až 4 mláďata,v doupěti nebo noře jiného zvířete.Doba březosti je asi 70 dní.

 
   
 
 
 
  Karakal

Latinský název Caracal caracal.Měří 60 až 91 cm.
Ocas:23 až 31 cm.Váží 6 až 9 kg.Rozšířen v Africe,západní,atřední a jižní Asii.
Nazývá se též rys stepní nebo pouštní,protože obývá aridní křovinaté prostředí.
Je žlutohnědý až načernalý,ale vyskytují se občas i černě zbarvení jedinci.
Tento rys je pověstný svou schopností vyskočit kolmo až 3 metry do
výše a srazit letícího ptáka tlapou.
Jeho hlavní potravou jsou hladavci,zajíci a drůbež.

 

Ocelot velký
 
 Latinský název Leopardus pardis.Rozšířen ve Střední Americe.Měří od 0,95 do 1,3 m,ocas 27 až 40 cm.
Má nádhernou kožešinu,která je zlatavá na hlavě a uprostřed zad a stříbrná na bocích s černými,
kovově lesklými skvrnami.
Kožešinou se podobá jaguárovi.
Má velmi dobře vyvinutý čich,při chytání kořisti si také pomáhá zrakem a sluchem.
Obvykle se živí drobnými savci,žábami,ještěrkami,kraby,rybami a želvami.
Březost trvá asi 70 dní a samice rodí obvykle 2 mláďata.
Oba rodiče se podílejí na výchově svých potomků.

 
 

Kočka divoká

Latinský název Felis  sylvetris.Měří 50 až 75 cm.Ocas :21-35 cm.
Váží 3 až 8 kg.Rozšířena v Africe,Evropě a v západní a střední Asii.
Připomíná o něco větší,robusnější a delší srstí(zvláště v zimě)vybavenou verzi kočky domácí.
Dává přednost smíšenému listnatému lesu.
Živí se králíky a malými hlodavci-krysami,myšmi,hraboši a lumíky.
Dobřšplhá a loví mladé veverky a ptáky na větvích.
Požírá i zdechliny.Páří se v období ledna až března.
Březost trvá 63 až 68 dní.
Ve vrhu jsou průměrně 3 až 4 mláďata,která se rodí v doupěti ve stromové dutině,
mezi bylvyny,kořeny stromů nebo ve staré noře po králících.

 


Kočka rybářská

Latinský název Prionailurus viverrinus.Měří 75 až 86 cm.Ocas:5 až 33 cm.
Váží 8 až 14 kg.Rozšířena v jižní až jihovýchodní Asii.
Je olivově šedá s černými skvrnami a má krátký ocas.
Výskyt této kočky je většinou omezem na břehy řek,jezer,mokřady a mangrovové
bažiny u mořského pobřeží.
Mezi prsty jsou jen slabě vyvinuté blány a zuby nejsou nijak zvlášť utvářené pro
uchopování kluzké kořisti.Jak dokládá název,kočka rybářská je částečně k životu ve
 vodě přispůsobený lovec ryb,žab,hadů,vodního hmyzu,krabů,raků a mekkýšů.
Kořist vytahuje z vody tlapami,potápí se při pronásledování kořisti,někdy zespodu napadá vodní ptáky.
Loví však i myši.



Kočka pouštní

Latinský název Felis margarita.Měří 45-57 cm.Ocas 28 až 35 cm.
Váží 1,5 až 3,5 kg.
Rozšířena v severní Africe a v západní,střední a jižní Asii.
Čerpá tekutiny z potravy a pije jen velmi málo vody.
Má tupé drápy a při pátrání po potravě dobře hrabe.
Loví hlavně pískomily(viz.hlodavci a lasicovití) a podobné hlodavce,případně ještěrky nebo hady.
Hloubí si noru,kde se skrývá během dne.
Rodí průměně tři mláďata,která rychle rostou a mohou být již za šest měsíců nezávislá.

 

Margay

Latinský název Leopardus wiedi.Měří 46-79 cm,délka ocasu je 33-51 cm.Váží 2,5-4 kg.Rozšířen na jihu Severní Ameriky,Střední a Jižní Amerika.Margay nebo také kočka dlouhoocasá či ocelot dlouhoocasý má mimořádné šplhací schopnosti díky svým skoro reverzibilním,nazpět obratitelným zadním nohám,takže může běhat po kmeni hlavou dolů nebo viset na větvi za jednu tlapu.Její kořistí jsou hlavně zvířata žijící na stromech,krysy,myši,veverky,vačice,mladí lenochodi,ptáci i bazobratlí.Občas se živí i plody.Tato kočka je noční,ve dne odpočívá na bezpečném místě.Březost trvá 76-85 dní,rodí jedno mládě,vzácně dvě mláďata. 

 


TOPlist
Návštěvnost:   |  Tvorba webových stránek na WebSnadno.cz  |  Nahlásit protiprávní obsah!  |   Mapa stránek